Proposals

Background

The Station Shopping Park lies near the railway station at the northern edge of Reading Town Centre, and has a total area of 1.77 hectares (4.4 acres).

The site is currently occupied by a retail park consisting of several large warehouse-like units of poor architectural quality, set behind an open expanse of parking. The principal entrances are from Vastern Road and Caversham Road. There are no pedestrian routes through the site linking it to the town centre or station.

It is surrounded by storage facilities and small retail units on the southern and western borders, with parking, commercial and office spaces to the east. On the northern boundary, the site is separated by Vastern Road from a row of terraced houses.

The site is allocated for redevelopment within Reading Borough Council’s emerging Local Plan and falls within Reading’s ‘tall buildings policy’ area. The site represents part of a comprehensive redevelopment strategy for the Station Area and is of unique importance in helping to deliver the strategy for how Reading will develop in the future. 

Principles for the redevelopment of the site are outlined in the Reading Station Area Framework, which can be read here.

Reading Station Park
Aerial view of the site showing main access routes

Site history

The area surrounding the site was heavily influenced by the development of the Great Western Railway (GWR), one of the main contributing factors to the rapid growth of Reading. The area north of the tracks was mainly used as storage for the GWR signalling works until 1960.

Reading station was opened on the 30th March 1840 as the temporary western terminus of the original GWR line. The time taken to travel from London to Reading was reduced to one hour and five minutes, a 75% decrease compared to the fastest stagecoach route.

Between 1865 and 1867, a station building incorporating a tower and clock was constructed. In 1898 the single sided station layout was replaced by a conventional design with ‘up’ (to London), ‘down’ (from London), and ‘relief’ platforms linked by a pedestrian subway.

A common negative impact of railway development is the uneven growth of areas divided by the tracks. Reading, located south of the railway, grew rapidly and expanded south. In 1911, expansion was focused to the north, annexing Caversham. Since 1989, redevelopment projects aimed at connecting Reading to Caversham have incorporated means of linking the two sides of the tracks, for better connectivity and balanced growth.